FAQ

Nei på ingen måte. Vi er registrert i Brønnøysundregisteret og får støtte på samme måte som Den Norske Kirke, Human-etisk forbund, og andre livssynssamfunn i Norge. At vi bruker pengene direkte på medlemmene kan tolkes som en protest av denne støtten, men det kan også tolkes som livssyns støtte til de som liker å drikke te. 

Ja og nei. Vi tror alle på Teguden Bertrand, som bor i bittenliten tekanne som går i bane rundt solen mellom jorden og Mars. Men hva det enkelte medlem tolker inn i “Teguden Bertrand” er helt åpent, likt kristne ofte definerer sin egen gud til å passe sin egen livsstil. 

Vi har  en skapelseberetning og liturgier, men hvert enkelt medlem får forholde seg til den som de vil. 

Alle likheter med det religionskritiske filosofiske argumentet “Russels Teapot” av Bertrand Russel er helt tilfeldig. 

Nei, vår Te-gud Bertrand er en mørkhudet transseksuell kvinne. Av og til er hen et spøkelse. Og iblandt et esel. Kun unntaksvis er hen en hvit eldre mann med langt skjegg som sitter på en sky. Men som oftest en mørkhudet transseksuell kvinne.

Nei, det er ingen krav om at medlemmene må stille på aktiviteter eller prestere noe. Etter du har sendt inn skjema for innmelding så kan du ligge på sofaen og vente på at det kommer en pakke i posten.

Vi er i stadig jakt etter den beste teen, så eksakt hva som ligger i pakken du får, blir en overraskelse. Men det er te av god kvalitet og kjente merker, slik som Pukka og Yogi Tea. Det kan også være te i løsvekt, og te knyttet til høytider og sesonger (f.eks. jule te).

Du får også andre ting i pakken, som te-kopp, pynt, og andre overraskelser. 

Det er ingen skjult agenda eller overraskelser på veien. Du får gratis te. Punktum.

Hvis det høres for godt ut til å være sant, så er det fordi det faktiskt er så godt. Og det er et problem. For det er akkurat like godt for Den Norske Kirke. Uten at medlemmene trenger å yte noe som helst, så kommer det 5.000.000.000 kr inn på kontoen til kirken, hvert år. Det er en usannsynlig god deal for kirken, og like usannsynlig god deal for Tekannens Venner. Men det bør ikke være sånn. Derfor er vårt politiske standpunkt at statsstøtten til livssyns samfunn bør avvikles eller endres.

Kirken bruker jo faktiskt pengene på mye samfunnsnyttig, som for eksempel å bevare kulturarv og kirker. Hvis støtten forsvinner så forfaller vel disse?

Vi mener at mange kirker bør falle inn under kulturarv, og forvaltes av staten på lik linje med andre gamle bygninger. Men dette bør ikke ligge under en organisasjon som har øverste mål å gjøre en skjeggete mann i skyene til lags. Det bør ligge under folkevalgte politikere og kompetent administrasjon. 

Andre goder som kirken utfører, f.eks. støtte ved samfunnskriser og overlevering av dødsbudskap, bør ligge under kommunen sitt ansvar og utføres av personer med faglig utdanning.

Tekannens Venner kan bruke alle rom til kirke, eller bruke naturen utendørs til kirke, så lenge medlemmet selv føler at det er hellig.

Ja, vi ønsker å få innholdet i den kristne bibelen opp på den offentlige agendaen, og på sikt reformere den.

Se for deg at Equinor skulle hatt vedtekter som sier “alle som ikke adlyder styret sine besluttninger skal bli drept, og deres ektefeller bli voldtatt. Arabere får heller ikke bli ansatt.” Dette ville blitt en sak på førstesiden til VG, og sannsynligvis ville politikere presse Equinor til å endre disse vedtektene for å få beholde de goder de har idag. Teknisk sett er det ulovlig å ha slike vedtekter, og noen hos Equinor skulle bli meldt til politiet.

Hvis styret i Equinor da svarer “men hallo, de der vedtektene var det forrige styre som vedtok. Vi er ikke enige i de, men vi vil gjerne beholde det. Vi kan gjerne endre noe i det, men ikke den delen om å voldta ektefeller og fjerne arabere, de vil vi helst skal bli der”, så er det nok ikke et godt nok svar. Men akkurat det svarer Den Norske Kirke.

“Nei vi er såklart ikke enig i å drepe barn! Men vi er enig i at man skal høre på gud. Og vi er enig i at gud sier at vi skal drepe barn.” (5 Mosebok 21:18)

Alle organisasjoner som opererer i Norge bør ha krav på seg om å følge norsk lov, og bibelen bør redigeres til å følge norsk lov. Som kulturarv kan gjerne eksemplarer ligge på museum, men at den blir aktivt brukt i organisasjonens arbeid bør ikke vare lov.

Den blir sendt ut etter at foreningen har mottatt støtte fra staten, dette skjer om våren da alle medlemsregister blir sendt inn 31.12 hvert år. 

Skjemaet som blir sendt inn er personsensitiv, og blir behandlet etter personopplysningsloven. 

Alle opplysninger blir lagret bak 2-faktor passord, og gis aldri ut til noen. Det vil si at vi kommer aldri til å fortelle noen om hvem som er medlem, og alle medlemmer kan være anonyme.

En gang per år sender vi en medlemsliste til fylkesmannen for å kunne søke om støtte.

Ja, vi har fysiske treff der vi drikker te og kverulerer. Foreningens sete er i Bergen, men vi prøver også å arrangere treff i andre deler av landet. 

Nei på ingen måte. Vi mener at religion fyller et behov som alle mennesker har. En søken etter noe som er større enn en selv er viktig, og alle mennesker har forskjellige behov i forskjellige livsfaser.

Men vi ER motstander av statlig finansiert religion. Vi mener at religion bør være privat, og at religiøse menigheter som ønsker f.eks. møterom selv får finansiere det, med medlemsavgifter.

Det offentlige kan gjerne støtte og hjelpe, men ikke på høyere nivå enn f.eks. idrettslag, korps, eller andre foreninger.

Erik er grunnlegger av foreningen og øverstepastor. Han har en B.A. i Filosofi, og også en B.Sc. i ingeniørsfag (elektronikk). Han titulerer seg også som aktivist, kverulant, og oppfinner. Når han ikke passer på sjelelivet til sin flokk av te-drikkere så designer han bikuber, underviser yoga, og løper ultramaraton.

Erik er norsk statsborger og bor i Bergen, og du kan kontakte ham på telefon eller epost.

Vi har medlemmer fra alle deler av samfunnet. Noen er sykepleiere, noen er ingeniører, noen er direktører, og noen er studenter.

Alle har sin egen grunn til å bli medlem. Noen er arbeidsledige med vanskelig økonomi, og setter pris på å aldri betale for te. Andre er medlemmer i LBGTQ-miljøet og vil ikke at Den Norske Kirke skal få penger fra passivt medlemsskap. Noen vil bare drikke te i gode venners lag, og noen er aktivister som vil endre et system som de mener er feil.

Ja, det er du per automatikk. Vi forteller aldri hvem som er medlem, og leverer aldri ut medlemslister.

Det er opp til hver enkelt medlem å velge hvor mye hen vil dele med verden.

Tekannens Venner har et kvinne-dominert styre, og styres på samme måte som andre foreninger i Norge. Alle medlemmer har lov å stille på årsmøtet, og innkalling blir sendt ut i god tid. 

Daglig drift og det praktiske blir håndtert av Øverstepastor Erik.

“Jeg vil være medlem, men jeg vil ikke at kvinner skal kunne være pastor i Tekannens Venner.”

Dette er grunn til ekskludering. Vi tolererer ikke vold, trusler, eller diskriminering. All diskriminering på grunn av kjønn, etnisitet, seksualitet, eller politisk holdning er mot våre vedtekter. 

Hvis du er så vennlig å gi beskjed til oss så skal vi fikse det, og du får en liten overraskelse som takk for hjelpen!